W czym się specjalizuję?
Prehabilitacja i wsparcie żywieniowe w terapii onkologicznej
Prehabilitacja oznacza kompleksowe przygotowanie do zabiegu operacyjnego czy, szerzej długotrwałego leczenia na przykład onkologicznego. Podstawą prehabilitacjii jest doprowadzenie pacjenta do optymalnego możliwego stanu zdrowia, który pozwoli nie tylko na dobrą tolerancję zabiegu chirurgicznego, ale też uniknięcie powikłań i szybki powrót do zdrowia.
Właściwe żywienie, które pokrywa większe niż zwykle zapotrzebowanie organizmu na białko, energię i składniki odżywcze to istotny element wspomagający na każdym etapie leczenia przeciwnowotworowego.
Odpowiedni dobór żywności medycznej specjalnego przeznaczenia (ONS) pozwala przeciwdziałać kacheksji nowotworowej i przygotować Pacjenta do leczenia onkologicznego.
Zbilansowany, pełnowartościowy jadłospis pomaga uzupełnić wszystkie niedobory często towarzyszące chorobie nowotworowej, co przynosi także korzyści w trakcie rekonwalescencji, po zakończonym już leczeniu, gdyż wspomaga regenerację organizmu.
Dietoterapia pacjenta chorego na raka ma za zadanie między innymi zapobiegać niedożywieniu, stabilizować masę ciała i dbać o odpowiedni stan odżywienia. Przekłada się to w znacznym stopniu na prawidłowe wyniki badań i pomaga prowadzić leczenie zgodnie z planem.
Dlatego też szczególną troską należy otoczyć Pacjentów przygotowujących się do operacji, gdyż edukacja żywieniowa oraz odpowiednie zalecenia żywieniowe „przed” zapobiegają wielu komplikacjom „po” operacji

Zakres pomocy
- przygotowanie żywieniowe w okresie okołooperacyjnym
- przygotowanie żywieniowe w chemioterapii
- przygotowanie żywieniowe w radioterapii
- żywienie po zabiegach chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego
- przygotowanie żywieniowe przed/po wyłonieniu kolostomii oraz ileostomii
- dobór żywności medycznej specjalnego przeznaczenia do indywidualnych potrzeb Pacjenta

Na czym polega moja rola przed i w trakcie procedury IN VITRO?
Moja rola dotyczy przygotowania merytorycznego odnośnie prawidłowego żywienia oraz jeżeli pacjent sobie tego życzy opracowania indywidualnego planu dietoterapii.
Zawsze wspominam, że o prawidłowe odżywianie najlepiej zadbać najpóźniej 3 miesiące przed planowanym zabiegiem, gdyż tyle mniej więcej czasu trwa przygotowanie komórek jajowych do owulacji i dojrzewanie plemników.
Dietetyczne wspomaganie leczenia niepłodności
Niepłodność jako choroba dotyka 18-20% par w Polsce. Wiele z nich po długiej i wyczerpującej drodze decyduje się na procedury medyczne — inseminację lub jedną z metod zapłodnienia pozaustrojowego in vitro.
Dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie, zmianie nawyków żywieniowych można znacznie poprawić wyniki badań, w przypadku mężczyzn — parametrów nasienia oraz oczywiście znacznie zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Zarówno inseminacja, jak i i procedura in vitro cieszą się wysoką skutecznością, jednak to odpowiednie przygotowanie do zabiegu wpływa na jego powodzenie. Podobnie jest po uzyskaniu potwierdzenia ciąży.
Wiele kobiet potrzebuje wsparcia dietetycznego podczas trwania ciąży, zwłaszcza jeżeli okazuje się, że jest to ciąża mnoga. Dzięki rozwojowi medycyny i technologii obecnie znacznie zwiększył się odsetek ciąż mnogich po zabiegach in vitro.
Mobile
507-080-738
kontakt@dietetyk-kliniczny-kurek.pl
Moje gabinety
Poznań – ul. Starołęcka 42C
Środa Wielkopolska – ul. Berwińskiego 5
Wągrowiec – ul. Janowiecka 79